Турция и България възстановяват мост на 500 години

Той ще бъде възроден в рамките на реставрационен проект

Турция и България възстановяват мост на 500 години

Снимка: Община Харманли

Древният римски пътен коридор между България и Турция, известен още като Диагоналният път, свързващ Изток и Запад от векове, ще бъде възроден в рамките на реставрационен проект, предава турската медиа Hürriyet Daily News.

Публичната среща за проекта, който ще бъде реализиран в сътрудничество между Одринската асоциация за туризъм и община Харманли, се проведе в Одрин. По време на срещата, на която присъстваха координаторите на съвместния проект, кметът на Харманли Мария Киркова подчерта значението за туризма, което намиращият се близо да границата мост ще окаже.

Мостът в Харманли, който в момента е затворен за посещения и разходки, е една от основните туристически зони и представлява естествен насип, свързващ туристическите зони в Харманли“, заявява Киркова, цитирана от турското издание.

Мостът е построен през 1585 г. Чрез реставрацията му се отваря и пряка връзка между основните туристически обекти в Харманли чрез пешеходна пътека, свързваща културно-исторически сгради (музей) и природни туристически обекти (Градски парк). С тези резултати от проекта ще се подкрепят местните власти, агенциите, свързани с туризма и неправителствените организации, туроператорите и малките и средни предприятия в туристическата индустрия, за да предоставят туристически продукт с по-високо качество, смята общината.

По нейна информация от месец февруари в бюджета ѝ за 2020 г. са заделени за реставрацията на моста близо 760 хил. лв.

Коментари: 0