Турция вече планира отварянето на заведения

Страната започва постепенно разхлабване на мерките от началото на март

Турция вече планира отварянето на заведения

Снимка: БТА

10055 ~ 1 мин. четене

Турция постепенно започва да се връща към нормалния начин на живот. Страната вече има и график за това, който ще бъде обвързан с броя на случаите на коронавирус в отделните провинции, съобщи президентът Реджеп Таийп Ердоган в късно в сряда след среща с правителството.

В своето изказване след заседанието на кабинета Ердоган заяви, че се подготвя план за възстановяване на дейността на кафенета и ресторанти, които са затворени от месеци. Схемата, по която отново ще могат отново да заработят, се очаква да бъде обявена в следващите дни.

„Ще класифицираме нашите провинции като такива с нисък, среден, висок и много висок риск въз основа на нивата на разпространение на инфекцията и ваксинацията. От март започваме постепенно да се връщаме към нормалния начин на живот“, каза Ердоган, цитиран от Reuters.

Първата стъпка към разхлабването на мерките е премахването на забраната за излизане през уикендите. В кои части на страната това изискване ще отпадне, ще зависи от пандемичната ситуация в отделните региони. 

В опит да овладее разпространението на коронавируса Турция предприе крути мерки през декември, когато в страната бе въведен вечерен час и забрана за излизане от домовете между петък вечер и понеделник сутрин. Заведенията на територията на страната пък са затворени за посещение от 20 ноември и имат право да извършват само доставки по домовете.

До момента Турция е съобщила за над 2.6 милиона заразени с коронавирус и близо 27 000 смъртни случая от началото на пандемията. Въпреки започналата ваксинационна кампания обаче дневните нови случаи се задържаха между 6000 и 8000, което предизвиква безпокойство.

Ердоган е уверен, че март ще бъде месец, в който Турция „ще постигне сериозен напредък с ваксинирането“.

Подкрепи Economic.bg