Туристическият бранш иска спешни мерки за спасяване на сектора

Сред исканията са отваряне на пътуванията с организиран транспорт преди 30 април и премахване на задължителния PCR-тест при влизане в България

Туристическият бранш иска спешни мерки за спасяване на сектора

Снимка: Economic.bg/Архив

Туристическият бранш настоява за предварително разхлабване на мерките в сектора и среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов. От обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) – най-голямото сдружение на туроператори и туристически агенти в България, настояват за съгласуваност и предвидимост на всички мерки, които касаят туризма.

Сред исканията им са отваряне на пътуванията с организиран транспорт в страната и чужбина преди 30 април и премахване на задължителния PCR-тест при влизане в България или замяната му с антигенен тест. От сектора казват че искат „ясен механизъм за въвеждане на тази мярка по примера на много европейски страни, за които туризмът е водещ отрасъл в икономиката“.

От бранша настояват и за намаляване на твърде високата цена на PCR-тестовете за българските граждани или въвеждането на преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания.

Друго искане е ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани. Според ОБТ „няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина“.

От обединението допълват, че искат и отваряне на коридор за ваксиниране на заетите в туризма български граждани и смятат, че ще превърне страната ни в сигурна и привлекателна туристическа дестинация.

„Великденските празници наближават и наложеният мораториум върху организираните пътувания с автобус ще доведат до нови загуби за бранша. Бихме искали да изясним някои неясноти в заповедта на министър Ангелов и още веднъж да напомним, че повече от една година се нарушава правото ни на защитен и гарантиран от чл.16 на Конституцията труд. От миналата година всички стопански субекти в сектора са поставени в изключително тежка и зависима от държавни помощи позиция“, изтъква Павлина Илиева, председател на сдружението.

ОБТ настоява за одобрение и прилагане на предложения от Сдружението протокол за работа в COVID-19 среда.

Коментари: 0