Туризмът в Европа постави рекорд

През 2014г. в страните от ЕС са регистрирани 2.7 млрд. нощувки

Туризмът в Европа постави рекорд

Европейският съюз е привлякъл рекорден брой туристи през миналата година. Най-много посещения в страните от блока са регистрирани във Франция, сочат официални данни, публикувани по-рано днес.

През 2014г. туристите са генерирали общо 2.7 милиарда нощувки в обектите за туристическо настаняване, намиращи се на територията на 28-те страни, членуващи е Европейския съюз. Данните са на официалната агенция Евростат, като от тях става ясно, че се наблюдава увеличение в размер на 1.7%, спрямо 2013г., което е своебразен рекорд.

Данните включват както вътрешните посетители, така и международните гости, решили да посетят някоя от държавите, членуващи в общото европейско икономическо пространство.

Франция еднолично остава най-предпочитаната дестинация за бизнес и отдих, като в страната на замъците са регистрирани около 403 милиона единични нощувки от посетителите, но въпреки първото си място страната е изгубила 1.7% от гостите си, в сравнение с данните от 2013г.

Плътно зад Франция позиция заема слънчева Испания, която привлича туристите с красивите си курорти, някои от които регистрират голяма посещаемост и извън сезона. Испания може скоро да детронира Франция, след като е регистрирала 401 милиона нощувки, което е ръст от 3.1% на годишна база.

Балтийската държава Латвия регистрира най-голямо увеличение в сектора, като 11% повече туристи са посетили Рига и другите латвийски градове и курорти през 2014г.

Гърция и Португалия донякъде са възстановили силните си позиции, които бяха сериозно разклатени от дълговата криза в еврозоната. Слабите резултати обаче са не път да останат в миналото и двете държави гледат напред в развитието на ключовия сектор.

Испания и Италия привличат най-голям брой чуждестранни туристи, показват данните.

Коментари: 0