Турската лира бавно поскъпва

Тя се повиши с близо половин процент в петък

Турската лира бавно поскъпва

Снимка: Unsplash

1436 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира се повиши с близо половин процент в петък спрямо долара и изпревари по ръст в сесията всички други валути на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), предава Reuters. Тя бавно се покачва, откакто централната банка реши да задържи непроменени лихвените проценти тази седмица. Така към 15:40 ч. българско време лирата бе нагоре с 0.49% и 1 долар се търгуваше за 8.5317 лири. Това е най-високата стойност на турската валута от месец насам.

Това се случва на фона на обещанията на централната банка, че ще задържи лихвените проценти, а няма да ги намалява поне докато инфлацията забави темпа си. Според анализатори обаче това няма да е достатъчно, за да се стабилизира турската валута или инфлацията, достигаща над 17% в страната, да бъде овладяна. Идеята за повишаването на лихвените проценти обаче не се нрави на президента Реджеп Тайип Ердоган и това бе причината той да уволни предишния гуверньор на централната банка Наджъ Агбал.

И все пак, с очакванията на банката да запази статуквото и да не въвежда промени в кратък срок, показателите на нестабилност на лирата достигнаха едногодишно дъно.

Според нас „твърдостта“ на настоящата позиция остава съмнителна и ние смятаме, че цялостният подчинен характер на централната банка е неоправдан, като се има предвид преобладаващите увеличаващи се рискове пред перспективите за инфлацията“, пишат анализатори на Credit Suisse в скорошна бележка.

Подкрепи Economic.bg