Николай Василев: Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие

Проектопремиерът на ИТН заяви, че не се срамува от това, че е бил част от НДСВ

Николай Василев: Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие

Снимка: БТА

1048 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Германова

От всичко, което се каза за мен през последните дни, това, което най-много ме обиди е, че съм продукт на ДПС, защото съм участвал в тройната коалиция. Нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в Европейския съюз. Аз съм единственият човек в България, който е уволнявал Делян Пеевски. Не съм зависим от ДПС или от задкулисие. Това каза Николай Василев на пресконференция във връзка с оттеглянето му като номинация за поста на министър-председател от партия "Има такъв народ".

Аз стоя зад идеята за приватизация на ББР, позицията ми за банката е от 2002 г., тогава приватизирахме всички останали държавни банки. Тази идея е оттогава. За тези, които не искат да се приватизира, но да се управлява добре, нека попитам - като кое друго държавно дружество да се управлява през последните 32 години, след като примерите са единици?", допълни Василев.

Междувременно той очерта приоритетите, които е бил начертал, в случай че стане премиер на България в изготвен от него икономически документ "Модернизирай България", съдържащ 300 приоритета. Сред тях са:

  • Намаляване на данъците – данък печалба от 10 на 9%; данък върху доходите на физически лица – от 10 на 9%; данък върху доходите от банкови лихви – от 8 на 0%; намаляване на ДДС – единна ставка за всички сектори – от 20 на 18%, но ДДС за международен туризъм само 5%;
  • Бюджет за 2022 г. без дефицит;
  • Ноу-хау за подобряване на прозрачността на обществените поръчки и борбата с мръсните пари;
  • Пенсиите да се повишат с 35%;
  • Рязко да се повишат заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители.

На обвинението, че е бил част от НДСВ, Николай Василев заяви, че не се срамува и няма за какво да се срамува от това.

Най-озадачен и разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор и считам това за приятелски огън. Винаги съм се определял като десен, консерваторски настроен икономист. Бях готов да отстоявам ценностите на всички десни партии, на чиято подкрепа се надявах. ПО отношение на върховенството на закона, казвал съм, че най-големият проблем е съдебната система, свобода за медиите, за бизнеса – независимо кой ще управлява в България човек никога повече не трябва да се страхува, че някой ще му отнеме бизнеса или ще го рекетира", каза още Василев.

Според него в момента ситуацията в страната е „драматична”, защото бюджетните разходи към момента са над 43% от БВП и вървим към 50%. „Това са нечувано високи разходи като процент от БВП в историята на България”, допълни той.

По думите му, ако можел да говори от позицията на премиер, държавната администрация щяла да излезе "в обществено-поръчков отпуск".

Нямам връзки с ДПС и не съм участвал в разпродажбата на напоителни системи. За административната реформа в държавата са отговаряли 3 ведомства, а това е начинът нищо да не се случи", заяви Николай Василев на блиц въпроси, които му зададе Тошко Йорданов.

Те бяха формирани на база появили се в медиите и социалните мрежи твърдения за Василев, обясни още Йорданов.

Подкрепи Economic.bg