Турската лира поевтиня в очакване на ново сваляне на лихвите

Инвеститорите имат опасения за устойчивостта на турската банкова система при насърчаване на кредитирането

Турската лира поевтиня в очакване на ново сваляне на лихвите

Снимка: Pixabay

Турската лира поевтинява заради растящите опасения сред инвеститорите, че централната банка на югоизточната ни съседка отново ще понижи основния лихвен процент. Според тях свалянето на лихвата дори може да надхвърли прогнозираните 0.25 процентни пункта, пише агенция Reuters.

Опасенията на инвеститорите по отношение на понижението на лихвите се дължи на факта, че това би довело до нов ръст в кредитирането на бизнеса и частните домакинства. Същевременно външните дългове на банките в Турция са деноминирани в долари и заради силно отслабналия още от миналата година курс на турската лира спрямо долара на тях им става трудно да се издължават на международните кредитори.

Към 11:30 ч. българско време поевтиняването на лирата спрямо долара е с 0.02%, като по-рано през деня бе по-висок, а спрямо еврото спадът е с 0.12%.Според предварително допитване на Reuters още във вторник, анализаторите очакват турската едноседмична репо лихва да бъде понижена до 17.25%, а до края на годината да бъде свалена до 16%. Целта на турската централна банка с тези понижения е именно да насърчи кредитирането и по този начин да съживи изпадналата в рецесия икономика.

През юли тази година централната банка понижи основния лихвен процент от 24% до 19.75%, което бе първата промяна на политиката ѝ от септември 2018 г. насам. Миналата година валутната криза в югоизточната ни съседка „стопи” 30% от стойността на лирата спрямо долара и еврото и изпрати инфлацията на 15-годишен връх от над 25%.
Коментари: 0