Турската лира поевтинява след изказване на финансовия министър

Берат Албайрак направи обръщение на Международния бизнес форум, което не се е харесало на чуждите инвеститори

Турската лира поевтинява след изказване на финансовия министър
Изказване на турския финансов министър Берат Албайрак тласна турската лира надолу. Според министъра другия месец ще има понижение на лихвите в Турция, а излишъкът по текущата сметка за октомври ще бъде „рекорден”. Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, не уточни дали намаляването на лихвите ще стане по решение на Централната банка.

Според финансовия министър икономиката на югоизточната ни съседка вече е навлязла в процес на нормализация. Изказването си той направи при откриването на Международния бизнес форум в Истанбул.

„Лихвеният процент по заемите падна до под 25% и ще се понижи още повече през декември”, каза Айбайрак. „Ние ще продължим да предприемаме уверени стъпки, без да правим компромис с бюджетната дисциплина”, добави той. По думите му инфлацията през ноември и декември ще е около целите, заложени от правителство.

Албайрак каза също, че Турция работи по създаването на нова финансова структура, която да „задълбочи капиталовия пазар в страната”. Не на последно място финансовият министър обяви, че проблемите на югоизточната ни съседка са отражение на проблемите в международната валутна система.

Към 16:30 ч. българско време турската лира беше поевтиняла спрямо долара с над 1.30%, а спрямо еврото – с почти 0.90%.
Коментари: 0