Турската лира поскъпна преди очакваното вдигане на основната лихва

Прогнозите на анализаторите колко точно ще е повишението варират значително

Турската лира поскъпна преди очакваното вдигане на основната лихва

Снимка: Wiki

1588 ~ 1 мин. четене
Турската лира поскъпна спрямо долара преди очакваното утре ключово решение на Централната банка да повиши основните лихвени проценти. Към 16:35 курсът на лирата спрямо долара се покачи с над 1.4% и един долар се обменя около 6.35 лири. Спрямо еврото валутата на югоизточната ни съседка също отчита повишение – с над 1.5%.Утре се очаква турската Централна банка да повиши лихвените проценти – нещо, което противно на очакванията, отказа да направи на последното си заседание през юли. Оттогава лирата се обезцени с около 25% спрямо долара, а миналата седмица стана ясно, че инфлацията в Турция е нараснала до 17.9%.

Инвеститорите очакват вдигането на лихвите, но прогнозите на различните анализатори варират значително – от 225 до 725 базисни точки.

Причината за тези големи разлики в прогнозите е президентът Реджеп Ердоган и неяснотата доколко той ще допусне Централната банка да повиши лихвите. Самият Ердоган се определя като враг на лихвите и предпочита те да са ниски за да се насърчава кредитирането и строителството в страната. Влияние върху прогнозите на анализаторите оказва и фактът, че турският държавен глава управлява по нов модел – президентска република – и вече има много по-голяма власт върху Централната банка и върху икономиката на Турция като цяло.
Подкрепи Economic.bg