Централната банка запази лихвата и срина турската лира

Валутата изтри скромния си ръст от последните две седмици

Централната банка запази лихвата и срина турската лира

Снимка: БТА

2354 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на 19% на заседанието си в четвъртък, а в резултат на това лирата отслабна с близо 1%. В изявление на банката се посочва, че основната лихва ще бъде поддържана на ниво около инфлацията. За месец май националната статистика посочи, че тя е около 16.59%.

В изявлението на централната банка сега се казва, че увеличаването на износа, по-бавният растеж на кредитите и ускоряващото се разпространение на ваксинацията в Турция ще подобрят баланса по текущата сметка и централната банка „ще продължи да използва решително всички налични инструменти в преследване на основната цел за ценова стабилност“.

Противно на традиционната парична политика, според която високите лихвени проценти са начин за борба с инфлацията, турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че те ускоряват ръста на цените. Това бе и причината той да се намеси в централната банка и да уволни предишния управител Наджъ Агбал, който успя да стабилизира валутата, но с повишаване на лихвените проценти.

След днешното решение към 17:15 ч. турската лира поевтиня с 0.96% до 8.6849 лири за долар. С това валутата изтри скромния си ръст от последните две седмици - след достигнатото на 4 юни историческо дъно, когато Ердоган заяви, че лихвените проценти „ще бъдат намалени по-късно през лятото“.

Подкрепи Economic.bg