ООН предупреди за скритата „следваща пандемия“

Поне 1.5 милиарда души са били пряко засегнати от сушата през този век, а икономическите разходи са оценени на $124 млрд. 

ООН предупреди за скритата „следваща пандемия“

Снимка: Unsplash

1048 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Сушата е скрита глобална криза, която рискува да се превърне в „следващата пандемия“, ако страните не предприемат спешни действия по управлението на водите и почвите, както и в борбата с извънредната ситуация в областта на климата. Това сочи доклад на ООН, предава Guardian.

Най-малко 1.5 милиарда души са били пряко засегнати от сушата през този век, а икономическите разходи за това време са оценени на 124 милиарда долара. Истинската цена вероятно ще се окаже в пъти по-висока, тъй като такива анализи не отразяват голяма част от въздействията в развиващите се страни, се казва в доклада, публикуван в четвъртък.

Сушата е напът да се превърне в следващата пандемия и няма ваксина, която да я излекува. По-голямата част от света ще живее във „воден“ стрес през следващите няколко години. Търсенето ще надхвърли предлагането през определени периоди. Сушата е основен фактор за разрушаването на земята и намаляването на добивите от основните култури“, коментира Мими Мизутори, специален представител на генералния секретар на ООН за намаляване на риска от бедствия.

Тя обърна внимание, че много хора свързват сушата с пустинните региони в Африка, но това всъщност не е така. По думите ѝ този проблем днес е много по-мащабен, а до края на века почти всички държави, с много малки изключения, ще го изпитат под някаква форма.

„Хората живеят със сушата от 5000 години, но това, което виждаме сега, е съвсем различно“, отбеляза Мизутори. „Човешките дейности влошават сушата и увеличават въздействието“, заплашвайки да провалят напредъка в извеждането на хората от бедност.

Развитите страни не са имунизирани, а ръстът на населението е сред факторите, които ще допринасят за задълбочаването на проблема. През последните години САЩ, Австралия и Южна Европа се сблъскаха със сушата. Прякото ѝ въздействие в Америка се оценява на около 6 млрд. долара, а в ЕС – на над 10 млрд. долара. Освен това тя няма да се свързва само със селското стопанство и доказателство за това са все почестите проблеми с пълноводието на река Дунав. През последните години ниските нива засегнаха транспорта, туризма, индустрията и производството на енергия.

Трябва да модернизираме погледа си върху сушата … и трябва да обмислим как да управляваме ресурси като реки и големи водосбори“, коментира Роджър Пуларти, старши учен от Националната администрация за океани и атмосфера на САЩ и съавтор на доклада.

Промяната в моделите на валежите в резултат на промените на климата е ключов двигател на сушата, но докладът също така определя неефективното използване на водните ресурси, интензивното земеделие и лошите фермерски практики. Обезлесяването, свръхупотребата на торове и пестициди, прекомерните паша и извличане на вода за земеделие също допринасят за негативните последици.

Мизутори призова правителствата да предприемат действия за предотвратяване на сушата чрез реформиране и регулиране на начина, по който водата се добива, съхранява и използва, както и как се третира земята. Тя каза, че системите за ранно предупреждение могат да помогнат много на хората в опасност и че вече са налични усъвършенствани техники за прогнозиране на времето.

Подкрепи Economic.bg