Турската лира се възстановява след най-тежкия си ден

Днес валутата достигна най-високото си ниво от октомври насам

Турската лира се възстановява след най-тежкия си ден

Снимка: Wikipedia

Турската лира се възстановява днес, възвръщайки си позиции след огромните загуби в петък - най-тежкият ден за турската валута от началото на кризата миналата година. Централната банка на страната повтори обещанието си да поддържа ценова стабилност и заяви, че е решена да натрупа резерви.

Банкерите вероятно се опитват да сложат край на спекулациите, че регулаторът е използвал своя резерв за подкрепа на валутата преди изборите на 31 март. Валутата напредна с 3.4% в началото на търговията днес, но тази стабилност може би е подкрепена и от ниската ликвидност.

Изявлението на регулатора последва изненадващото затягане на паричната политика в петък и изявление на служител от централната банка, според което спадът в официалните резерви не е нещо необичайно. 

Длъжностни лица започнаха разследвания срещу JPMorgan Chase & Co. и други банки за действия срещу лирата.

Днес обаче валутата достигна до най-високото си ниво от октомври насам.

Сривът от миналата седмица идва след като местните инвеститори натрупаха около 25 млрд. долара твърда валута от септември насам, в ход за хеджиране срещу инфлацията и неувереността относно насоката, която ще поеме страната след местните избори на 31 март. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди в неделя, че банкерите, считани за отговорни за спекулациите срещу валутата, ще бъдат наказани.

Лирата се търгуваше с 2.5% по-силно при стойност от 5.6273 спрямо долара към 9:54 ч. в Истанбул.
Коментари: 0