Турската лира удари ново дъно

Една лира се обменя за 17 евроцента и за 19 американски цента

Турската лира удари ново дъно

Снимка: Publicdomainpictures

Турската лира удари ново рекордно дъно както спрямо еврото, така и спрямо американския долар. Към 13:25 ч. българско време едно евро се обменя срещу 5.98 турски лири (една лира се обменя за 17 евроцента). Курсът на турската лира спрямо долара пък е следният – една лира за 19 цента. Причината са спорове между САЩ и Турция, предизвикани както от търговската война в международен план, така и от възможните санкции от Вашингтон срещу Анкара заради задържането на американски пастор в Турция.

В петък Вашингтон започна да преразглежда безмитния достъп на Турция до американския пазар. Югоизточната ни съседка е една от 120-те държави, които са включени в Обща система за преференции (GSP) – най-старата и най-голяма американска програма за търговски преференции. Тази програма цели чрез премахване на митата върху хиляди вносни към САЩ продукти да насърчи икономическото развитие във включените страни и територии бенефициенти.

Сега обаче администрацията на Тръмп ще преразгледа членството на Турция в GSP. Причината за това е, че Анкара наложи ответни мита срещу повишените от Вашингтон мита върху вносните стомана и алуминий. От американското търговско представителство в Турция коментираха, че преразглеждането на членството на страната в GSP би могло да засегне турски износни стоки към САЩ на обща стойност 1.66 млрд. долара. Сред тези стоки са моторни превозни средства и части, бижута, ценни метали и каменна продукция.

Отношенията между Турция и САЩ, които са съюзници в рамките на НАТО, постоянно се влошават. Дипломацията между двете страни се обтяга заради различия в политиката спрямо Сирия, както и заради ескалиращия скандал, че в Турция съдят християнския пастор от САЩ Андрю Брънсън. Преди дни Тръмп заплаши Анкара, че ще наложи санкции срещу Турция заради продължителния арест на Брънсън. На 25 юли турски съд постанови пасторът да бъде поставен под домашен арест. Допреди това Брънсън стоя в турски затвор от октомври 2016 г.

Като цяло турската валута загуби четвърт от стойността си спрямо долара и еврото през тази година. Основната причина за този постоянен срив станаха опасенията, предизвикани от ходовете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да поеме по-голям контрол върху паричната политика на страната.

Коментари: 0