„Турски поток“ може да се реализира много бързо

Все още няма подписано споразумение за спрения проект

„Турски поток“ може да се реализира много бързо
212 ~ 2 мин. четене

"Турски поток" може да се реализира в много кратък период от време, независимо от факта, че съответните междуправителствени споразумения все още не са подписани. Това заяви пред журналисти ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

"Трябва да се отбележи, че "Турски поток "може да се реализира в много кратък период от време" - каза той. "Причината е, че с нашите турски колеги постигнахме съгласие, че газопроводът по дъното на Черно море ще бъде сложен в същия коридор, както и "Южен поток", каза Милер, като отбелязва, че изграждането на подводната част на двата маршрута съвпада на две трети, предава ТАСС.

В същото време по проекта "Южен поток" са извършени всички изследвания и подготвителната работа "Ето защо, срокът за реализация на "Турски поток" може да бъде много кратък", заяви ръководителят на "Газпром".

В същото време, Милер не спомена конкретна времева рамка за реализацията на проекта. "Всичко зависи от подписването на междуправителственото споразумение" - каза той.

"Днес ние говорим за това, че трябва да се помисли за изграждането на два газопровода и капацитета на тръбопровода ще може да достигне до 32 милиарда кубически метра газ годишно", каза Милер. По думите му се планира една от тръбите да доставя газ само за нуждите на турския пазар.

Междувременно, основната тема по време на срещата между президентите на Русия и Турция е била свързана с енергийните отношения между тях. Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган обсъдиха сроковете, в които може да бъде подписано междуправителственото споразумение между Москва и Анкара за реализацията на „Турски поток“. 

Преди дни президентът Путин отбеляза пред турската Анадолска информационна агенция значението на този енергиен проект между Москва и Анкара, казвайки, че газопроводът ще продължи за Европа през турско-гръцката граница. 

В началото на ноември т.г. турският енергиен министър Али Реза Алабуюн заяви, че руският газ по двете направления на „Турски поток“ ще влиза и съответно ще се транспортира от Турция към Европа през 2021 година вместо през планираната 2019 година, както се надяваше Москва. 

"Турски поток", който е наследник на провалилия се "Южен поток", беше замразен в края на месец септември, след като Русия и Турция не успяха да постигнат споразумение за цените на природния газ, пише БНР.

Подкрепи Economic.bg