Турските банки продадоха $1 млрд., за да спрат спада на лирата

Валутата на югоизточната ни съседка се запъти към 7-месечно дъно заради въздушния удар на САЩ в Ирак

Турските банки продадоха $1 млрд., за да спрат спада на лирата
Турските държавни банки са продали между 1 и 1.5 млрд. долара, за да спрат понижението в курса на турската лира днес. Информацията е предоставена на Bloomberg от трима запознати източника.

Продажбите изглежда са предизвикани от масово решение на международните инвеститори да се отърват от по-рисковите си активи след ескалацията на напрежението между САЩ и Ирак. Курсът на турската лира спрямо долара към 17 ч. българско време бе 0.4% надолу и един долар се обменяше за 5.97 лири. Спрямо еврото пък понижението бе с 0.2% и едно евро се обменяше за 6.66 лири. Така турската валута се запъти към 7-месечно дъно, въпреки че спадът ѝ бе най-слабият на фона на останалите валути от развиващи се пазари.И през миналата година държавните банки в Турция продаваха долари, за да подкрепят курса на лирата, особено в моменти на повишена волатилност. Валутата е един от основните икономически барометри за гласоподавателите в югоизточната ни съседка и движеща сила за потребителското доверие. Практиката обаче предизвика спорове, тъй като има спекулации, че продажбите на долари са в резултат на скрита намеса на централната банка. Освен това тези ходове на банките правят търгуването с лира по-малко привлекателно за чуждестранните инвеститори.

Според търговските оценки в навечерието на местните избори през март турските държавни банки са продали около 15 млрд. долара, за да подкрепят лирата. През втората седмица на октомври трансакциите са били за минимум 3.5 млрд. долара на фона на страховете, че наказателни мерки от страна на САЩ спрямо Турция заради решението ѝ да купи руски противоракетни установки С-400 би могло да доведе до нова криза за турската икономика.
Коментари: 0