Турските власти ще арестуват още 400 души, повечето военни и полицаи

Всички са обвинени за участието им в опита за преврат през юли

Турските власти ще арестуват още 400 души, повечето военни и полицаи
Турски прокурори са разпоредили арестите на повече от 400 души, включително военни и служители по сигурността, намиращи се в 48 провинции на страната. По информация на Haberturk те са обвинени за участието си в опита за преврат през юли, както и за подкрепа към турския ислямистки духовник Фетхуллах Гюлен.

Те са заподозрени, че с помощта на Bylock – приложение за смартфони, което криптира текстови съобщения, са комуникирали с други поддръжници на Гюлен.

Сред заподозрените има 123-ма войници от военноморския лот и 187 от силите за сигурност. В информацията се посочва, че 12 от тях вече са били задържани в операции в Анкара и Истанбул.
Фетхуллах Гюлен живее в САЩ от 1999 г. Докато Реджеп Ердоган се изкачваше към върховете на властта двамата бяха приятели. В последствие се получи срив в отношенията им и в момента Гюлен е обявен за организатор на опита за преврат от лятото. Турският духовник не приема обвинението и самият той осъди опита на военните да вземат властта.

Досега властта в Турция е хвърлила в затвора 40 хил. души, които са заподозрени в участие в опита за преврат и чакат да бъдат съдени. Повече от 100 хил. човека са били уволнени армията, съдебната система и публичната администрация.
Коментари: 0