Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

Двете страни желаят да нормализират отношенията си

Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че страната е готова да плати компенсации на Русия за сваления руски самолет Су-24. Вчера стана ясно, че президентът на южната ни съседка е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти са на мнение, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Турция е изплащане на компенсации за нанесените щети. "Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват", коментира Бинали Йълдъръм, цитиран от „Труд”.

Отношенията между двете страни се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът на руския самолет Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Президентът на Русия Владимир Путин определи станалото като "удар в гърба" от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота призна Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Коментари: 0