Турция обмисля да забрани уволненията със закон

Законът ще важи за 3 месеца, но може да бъде удължен до 6 от президента Ердоган

Турция обмисля да забрани уволненията със закон

Снимка: БТА

3101 ~ 2 мин. четене
Турското правителство готви закон, който да забрани уволнението на работници, и планира да го внесе за гласуване в парламента следващата седмица. Стъпката цели да намали очаквания скок на безработицата поради разпространението на коронавируса, заявиха двама високопоставени служители пред Ройтерс днес.

Предвижда се и отделен регламент за финансова подкрепа на малки предприятия, като бръснарници и ресторанти, които не могат да работят заради ограниченията, свързани с коронавирус.

Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи вчера, че проектозаконът ще забрани уволненията за поне три месеца. Според източниците, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде упълномощен от парламента да удължи този период до шест месеца.

Планира се още законът да се прилага за всеки, който е бил уволнен или пуснат в неплатен отпуск от 15 март и не отговаря на условията за обезщетения за безработица. Тези хора ще получават ежедневно 39.24 лири (5.80 долара) от правителството.

Според данни от 8 април загиналите в Турция от COVID-19 са 812 души, съобщи здравното министерство. В страната има общо над 38 000 потвърдени случая.

Анкара спря всички полети, ограничени пътувания между градовете, затвори училища, барове и кафенета и спря масовите молитви. Но хората все още ще работят, докато Ердоган се стреми да поддържа икономическото производство и износ.

Някои фирми от сектора на авиацията и туризма започнаха работа на непълно работно време и по схеми за неплатени отпуски, докато някои производители временно спряха производството. Магазините за хранителни стоки и услугите за онлайн доставка започнаха допълнително да наемат хора, тъй като търсенето нараства.

Правителството също така предлага да изплаща 60% от заплатите на служителите, работещи в предприятия, страдащи от епидемията, докато държавните банки предлагат заеми на компании, които поддържат стабилния брой на служителите си през този период.

Коефициентът на безработица в Турция е 13.7% в края на миналата година, оставайки на повишени нива след валутната криза през 2018 г., а икономистите твърдят, че е възможно по-нататъшно покачване в резултат на предприетите мерки за спиране на разпространението на коронавируса.
Подкрепи Economic.bg