Турция официално е в рецесия

Новините може да осуетят плановете на президента Реджеп Ердоган да запази контрола на партията си в Анкара и Истанбул

Турция официално е в рецесия

Снимка: БТА

Турция официално е в рецесия. Икономиката на страната е започнала да се свива в края на миналата година, показват данни от турския статистически институт. Според въпросните показатели икономиката на югоизточната ни съседка през четвъртото тримесечие на 2018 г. се е свила с 2.4% в сравнение с третото тримесечие.

Свиването през последното тримесечие на миналата година беше предшествано от понижение с 1.6% през преходните три месеца, като така турската икономика се е свила през две поредни тримесечия – официалната дефиниция на рецесия.

Рецесията в Турция е предизвикана основно от валутната криза, която разтърси икономиката на страната. През миналата година курсът на турската лира се понижи с 30% спрямо долара, оскъпявайки средната цена на вносните стоки с една трета. Това накара централната банка на страната да повиши лихвените проценти, правейки кредитирането по-скъпо. В резултат на по-неизгодното кредитиране негативно пострадаха продажбите на автомобили и жилища, а освен това засегнато беше индустриалното производство.

Данните за последното тримесечие на 2018 г. показват също ръст на турската икономика от 2.6% за цялата 2018 г. – най-ниският темп от 2009 г. насам.

Статистическите данни вероятно ще засегнат негативно усилията на турския президент Реджеп Ердоган, който се бори на местните избори на 31 март тази година да запази контрола на своята Партия на справедливостта и развитието в ключовите градове Анкара и Истанбул. Повишението на цените, особено на храната, както и високата безработица в страната, обаче ще са големи предизвикателства пред държавния глава.

Коментари: 0