След две години Турция отмени извънредното положение

В парламента се обсъжда проектозакон, който въвежда нови рестрикции

След две години Турция отмени извънредното положение
448 ~ 1 мин. четене

Турция прекратява извънредното положение в страната от днес, 18 юли. Режимът беше наложен на 20 юли 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат.

В изявлението си за прекратяване на извънредното положение турските власти подчертаха, че "борбата срещу тероризма ще продължи и ще бъдат приети необходимите закони". Във връзка с това, в парламента вече се обсъждат проектомерки, след като бъде отменено извънредното положение.

Проектът, в частност, предвижда местни органи да имат правото да не допускат отделни граждани в редица турски провинции, ако имат подозрение, че тези граждани могат да „нарушат обществения ред”. Освен това, е разширен списъкът с основанията за забрана на демонстрациите.

През двете години на извънредното положение в Турция, според турското издание BiaNet, бяха арестувани повече от 228 хил. души по подозрение за участие в опита за преврат, уволнени са повече от 134 хил. държавни служители, образувано е производство срещу хиляди потребители на социални мрежи по обвинение за пропаганда на терористични организации или насаждане на омраза, закрити са 174 медии, 1414 неправителствени организации, 145 фонда, 15 университета и 19 профсъюзи.

Подкрепи Economic.bg