Туск увери, че ЕС ще отвърне на митата на САЩ

Преди заминаването си за срещата на Г-7 Тръмп заплаши да наложи мита на френски вина

Туск увери, че ЕС ще отвърне на митата на САЩ

Снимка: БТА

5336 ~ 1 мин. четене
Брюксел ще отговори на митата, с които американският президент Доналд Тръмп заплаши Европейския съюз (ЕС). Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха на страните от Г-7, предава агенция „Фокус“. 

Тръмп заплаши да наложи вносни мита върху френските вина. Заканата си той направи непосредствено преди да отлети за срещата на Г-7. Тя идва в отговор на дигиталния данък, който Париж ще налага от 1 януари 2020 г. и който ще засегне най-много именно американските компании. 

„Ще защитя френското вино с истинска решителност. Ако САЩ наложат мита, Европейският съюз ще отговори подобаващо“, категоричен бе Туск от своя страна. Той все пак подчерта, че „последното нещо, от което се нуждаем, е конфронтация с най-добрия ни съюзник, САЩ“. 

„Това не е наша инициатива – тази борба за търговия и вносни мита, но ние трябва да сме готови и ние сме готови“, заяви още председателят на Европейския съвет.

Анализатори смятат, че евентуална търговска война с ЕС ще удари по-силно икономиката на САЩ, отколкото сегашната с Китай. Американският износ към Европа е в размер на 574.5 млрд. долара, а този към азиатската страна – с 179.2 млрд. долара. През ноември Вашингтон трябва да излезе с решение дали да наложи мита върху една от най-важните индустрии на Стария континент – автомобилната. Подкрепи Economic.bg