UBS клонира дигитално главния си икономист

Така негов аватар ще отговаря на въпроси на клиенти, докато истинският се занимава с други ангажименти

UBS клонира дигитално главния си икономист

Дигиталната версия на Даниел Калт

Снимка: FaceMe

632 ~ 2 мин. четене
Главният икономист на UBS Даниел Калт е много търсен. Затова швейцарската инвестиционна банка реши да го клонира, поне цифрово. 

Със специална технология, чрез рендиране и заснемане с повече от 120 камери с висока разделителна способност, като снимките са продължили цял ден, Калт (или поне неговият дигитален двойник) вече ще може да се среща с много различни клиенти едновременно, без дори физически да присъства.

Специалистите по изкуствен интелект на Нова Зеландия FaceMe са били наети да създадат интерактивния аватар на Калт, който ще се среща с клиенти чрез телевизионен екран. 

От банката завиха, че проектът, наречен UBS Companion, е "опит да намерим възможно най-добрата комбинация от човешко и цифрово докосване", пише "Форчън".

Клонингът на Калт ще се срещне със 100 клиенти в клон Bellevue в центъра на Цюрих в близко бъдеще. Смята се, че той е толкова реалистичен, че клиентите може да решат, че гледат видеоклип на истински човек. Когато говорят с него, те ще получат отговори, предизвикани от обучението на технологията, направено от истинския Kalt. А технологията за изкуствен интелект е на IBM - Watson AI. 

Дигиталният Калт няма да отговаря на въпроси, чиито отговори не е научил от истинския.

Уеб сайтът на UBS съобщава, че аватарът на Калт и друг абонат, наречен "Фин", са разработени, "за да се проучи как да бъде създаден нов канал за достъп до опита на UBS с клиенти и да се тества приемането на цифрови помощници в контекста на управлението на богатството".

FaceMe работи и за създаване на интерактивни аватари за други банки, включително за аватара Josie (Джоузи) на ASB, дъщерното дружество на Нова Зеландия на Commonwealth Bank.
Подкрепи Economic.bg