UBS отчете 40% ръст на печалбата въпреки COVID-19

Въпреки несигурността заради COVID-19, обемът на търговията расте

UBS отчете 40% ръст на печалбата въпреки COVID-19

Снимка: Wikipedia

432 ~ 2 мин. четене

Швейцарската банка UBS отчете 40% увеличение на печалбата през първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период миналата година. Причината за добрия резултат е по-големият обем на търговията, тъй като участниците на пазара реагират бързо на колебанията през последните месеци, пише CNBC.

Дивиденти за периода януари-март са на стойност 1.6 млрд. долара, като през 2019 г. за същото тримесечие те са били 1.1 млрд. долара. Оперативният доход достигна 7.9 млрд. долара, спрямо 7.2 млрд. долара за този период миналата година. Коефициентът на общия капитал от първи ред, който е показател за платежоспособността на банките, е 12.8%, като през 2019 г. беше 13%. 

Възвръщаемостта на материалния капитал, показател за рентабилност, достигна 12.8%, в сравнение с 9.8% според доклада за първото тримесечие на миналата година. „Работехме с огромен брой клиенти, въпреки логистичните предизвикателства. Наблюдаваме, че хората все повече търсят съвети“, заяви Серджо Ермоти, главен изпълнителен директор на UBS. 

Турбулентността на пазарите помогна на инвестиционната банка да постигне най-големия скок на оперативната печалба във всички бизнес подразделения спрямо предходната година. Оперативната печалба преди данъци е 709 млн. долара, спрямо 207 млн. долара отчетени в края на първото тримесечие на 2019 г. В рамките на инвестиционното банкиране UBS отчете увеличение на приходите с 44%. 

„В глобалните пазари забелязваме значително по-голям обем на търговия и нестабилност, това се забелязва лесно в приходите от валутните курсове. Причината за отклоненията е пандемията, която оказва влияние върху нивата на потребителска активност", коментира Ермоти. Международният отдел за управление на богатството също увеличи оперативната си печалба като преди данъчно облагане тя беше 1.2 млрд. долара, спрямо 863 млн. долара през 2019 г. Въпреки това инвестираните активи паднаха до 2.3 млрд. долара.

Перспективи

Добрите резултати за UBS идват в момент на икономически застой, тъй като пандемията на коронавируса изтрива печалбите на компании по цял свят. "COVID-19 драматично промени глобалните икономически перспективи" споделиха от швейцарската банка, добавяйки, че много предприятия няма да издържат още дълго на този натиск, а безработицата ще продължи да расте. Заради това UBS очаква по-високи нива на разходи във финансовия сектор заради лоши кредити.

„Много е трудно да се правят прогнози за следващото тримесечие. Стремим се да бъдем гъвкави и така да се справим с предстоящите предизвикателства“, коментира изпълнителният директор. UBS ще изплати половината от дивидентите за 2019 г. през тази година заради натиска от швейцарския регулатор FINMA. Ермоти коментира, че е още рано да се обсъждат плановете за издаване на дивиденти през 2020 г.

Цената на акциите на UBS е спаднала с около 30% през последните 12 месеца. В началото на годината банката обяви, че от 1 ноември 2020 г. Ралф Хамерс ще поеме поста главен изпълнителен директор.

Подкрепи Economic.bg