UBS назначава за директор досегашния шеф на ING

Ралф Хамърс ще поеме поста от 1 ноември

Ралф Хамърс
Ралф Хамърс
Снимка: ING
10:15 20.02.2020
UBS Group привлече Ралф Хамърс от ING Groep да ръководи банката. Така това е втората голяма швейцарска банка, която сменя главния си изпълнителен директор този месец, предаде Ройтерс.

Хамърс ще наследи Серджо Ермоти, който е начело на UBS от близо десетилетие, съобщи швейцарската банка. Новият директор ще поеме поста от 1 ноември.

Отделно ING обяви вчера, че Хамърс, който от 30 г. работи в компанията и пое най-високия пост през 2013 г., ще напусне холандската банка на 30 юни.

ING не разкри веднага плановете си за назначаването на нов директор, но заяви, че процесът на наследяване ще бъде извършен „ако и когато е подходящо“.

Според информация на Financial Times, председателят на UBS Аксел Вебер се е обърнал към Хамърс преди месеци, след като е било решено мандатът на Ермоти като изпълнителен директор да не бъде удължен.

UBS преструктурира своя водещ бизнес пзауправление на богатство, включително свива своя старши персонал.
По време на управлението си като изпълнителен директор на ING, Хамърс насочи заемодателя към рентабилност, като в същото време връща парите на нидерландското правителство, които получи по време на финансовата криза.

Под неговото управление банката е инвестирала сериозно в своята дигитална трансформация, разчитайки много повече на своето онлайн предлагане и по-малко на клоновата мрежа от повечето си конкуренти, което доведе до това ING да има едно от най-ниските съотношения разходи/приходи в Европа.

Ермоти, който беше избран за изпълнителен директор на UBS през 2011 г., спечели награди за подпомагане на възстановяването на банката след финансовата криза с акцент върху управлението на богатството.

Швейцарската банка обаче не изпълни целите си за печалба и разходи за 2019 г. на фона на свръхниските лихви в Европа и засилената конкуренция от американските конкуренти, принуждавайки Ермоти да намали част от финансовите цели на банката.

Акциите на UBS паднаха през последната година, ударени от глоба от 4,5 милиарда евро (4,86 милиарда долара) заради данъчни измами във Франция.

По-рано този месец Credit Suisse определи Томас Готстийн за изпълнителен директор, който ще поем епоста от Тиджан Тиам, който подаде оставка след шпионски скандал.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: UBS | ING | Ралф Хамърс | главен изпълнителне директор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ