Учени откриха древна река под пясъците на Сахара

Таманрасет е съществувала преди около 5 хил. години

Учени откриха древна река под пясъците на Сахара
3944 ~ 1 мин. четене

Учени установиха, че преди в древността в пустинята Сахара е съществувала голяма разклонена речна система, носеща името Таманрасет, пише в. Guardian.

Специалистите са открили руслото на реката чрез радиолокационни наблюдения, извършени с научния инструмент PALSAR (Phased Array type L-band Synthethic Aperture Radar) на японския спътник ALOS (Advanced Land Observing Satellite).

По време на проучванията експертите са видели на триизмерните снимки равните краища на древни канали, скрити под пясъците съвременната пустиня.

Предполага се, че река Таманрасет е същестувала преди около 5000 години. По всяка вероятност реката е извирала от южните части на Атласките планини и платото Ахагар, които се намират на територията на съвременен Алжир.

Реката е била с многобройни притоци и е била дълга повече от 500 км и в района на Мавритания се е вливала в Атлантическия океан.

Експертите предполагат, че в древността е имало много животни и растения в басейна на р. Таманрасет, а пълното й пресъхване е настъпило преди 2000 г.

Ако реката съществуваше и днес, тя щеше да е на 12-о място сред най-големите водни системи на Земята, пише bTV.

Подкрепи Economic.bg