Учени откриха най-ярката галактика във Вселената

Тя излъчва светлина, равна на светлината от над 300 трилиона слънца

Учени откриха най-ярката галактика във Вселената

Снимка: NASA

548 ~ 2 мин. четене
Астрономи от NASA са открили отдалечена галактика, излъчваща светлина, равна на светлината на над 300 трлн. слънца. По думите им това е най-ярката галактика, открита до момента, която принадлежи към нов клас обекти - екстремно ярки инфрачервени галактики или ELIRGs. 

"Наблюдаваме изключително интензивна фаза от еволюцията на галактиката", казва Чао-Вей Цай от НАСА, водещ автор на доклада, публикуван в The Astrophysical Journal. Според него е вероятно силната светлина да се дължи на нарастването на черната дупка на галактиката.

Блестящата галактика, обозначена като WISE J224607.57-052635.0 може да има грамадна, поглъщаща газ черна дупка в центъра си. Свръхмасивните черни дупки притеглят газ и материя в диска, който ги обкръжава, като по този начин го нагряват до температури от милиони градуси, пише "Фокус". Това води до изхвърляне на невъобразими количества от енергия, видими, ултравиолетови и рентгенови лъчи. 

Черните дупки са обичайно явление в сърцевините на галактиките, но откриването на толкова голяма черна дупка е рядкост. Тъй като светлината, излъчена от галактиката, в която се намира, е пътувала 12.5 милиарда години, за да стигне до нас, астрономите всъщност виждат обекта, какъвто е бил в далечното минало. Черната дупка вече е имала маса, равна на милиони пъти масата на нашето Слънце, когато Вселената е била само на една десета от сегашната си възраст от 13.8 милиарда години. 

Има различни теории, но за да се разбере произхода на тези заслепяващо ярки галактики, са необходими още проучвания. Учените планират да изчислят по-точно масата на централната черна дупка. 

Апаратът WISE беше поставен в състояние на хибернация през 2011 година, след като сканира два пъти цялото небе и с това изпълни целите на мисията си. През септември 2013 година той беше реактивиран, прекръстен на NEOWISE и натоварен със задачата да помага на NASA при идентифицирането на потенциално опасни небесни тела в близост до Земята. 
Подкрепи Economic.bg