Учени откриха нова планета с големи размери

Тя орбитира около звезда джудже

Учени откриха нова планета с големи размери
Астрономи откриха планета с изненадващо огромни размери, която орбитира около звезда джудже, излъчваща слаба светлина, предаде Франс прес. 

Новооткритият газов гигант бе наречен планета "чудовище", тъй като размерите му доближават тези на Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система, докато размерите на звездата, са два пъти по-малки от слънчевите. 

Планетата "чудовище" е открита от мрежата от 12 телескопа NGTS (Next-Generation Transit Survey), инсталирани в пустинята Атакама в Чили. Въпросната мрежа, дала името си на звездата и кръжащата около нея планета, съответно NGTS 1 и NGTS 1b.

"Откритието противоречи на широко разпространената теория за формиране на планети. Тя гласи, че около малки звезди е възможно да се формират скалисти планети, но е невъзможно да се натрупа достатъчно материя, за да се формират планети с размерите на Юпитер", се казва в комюнике на Британското кралско астрономическо дружество, публикувано в Лондон.

Планетата орбитира много близо до своята звезда, на разстояние, което е едва 3 процента от това между Земята и Слънцето, и извършва една пълна обиколка около звездата си за два дни и половина.

"Откриването на NGTS 1b много ни изненада. Толкова масивни планети не би трябвало да съществуват около малки звезди. Радиусът на планетата е около 25 процента от този на звездата. Планетата е много голяма в сравнение със звездата, около която кръжи. За сравнение радиусът на Юпитер е около 10 процента от слънчевия", заяви съавторът на изследването Даниъл Бейлис от университета в Уорик, Англия.


БТА
Коментари: 0