Учени създават \"еликсир на младостта\"

При един от тестовете доброволците ще гладуват две седмици

Учени създават \
576 ~ 1 мин. четене

Учени търсят начини да предотвратят дегенеративни болести, свързани със стареенето, за да увеличат продължителността на живота. Изследванията на експерта по медицина Луиджи Фонтана от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са свързани с ефекта срещу стареенето в резултат на намаления брой погълнати калории. 

"Стареенето е свързано с натрупване на увредени клетки вследствие на нарушен метаболизъм. В зависимост от генетичното предразположение се натрупват повече или по-малко подобни клетки в организма. Изследванията ни с животни показаха, че тези увреждания могат да бъдат забавени или предотвратени", обяснява проф. Фонтана, цитиран от Франс прес. По думите му ефектът, който се наблюдава върху гените на животните, е същият при хората. 

Учените подготвят клиничен тест, при който доброволци да гладуват две седмици. Други пък работят над лекарства, които коригират нарушения метаболизъм и имат същия ефект, без да е нужно гладуване. 

Ескпертката по фармакология Махтаб Джафари от Калифорнийския университет в Ървайн пък изследва ефекта от канелата и екстракта от растението златен корен Rhodiola rosea, което вирее в Арктика и високите планински райони и е било познато на викингите, върху продължителността на живота. #Economicbg

Коментари: 0