Учени: Течностите за електронни цигари причиняват хронични заболявания

Изпаренията от тези устройства нарушават функцията на важни имунни клетки в белите дробове

Учени: Течностите за електронни цигари причиняват хронични заболявания

Снимка: Pixabay

Течностите за електронни цигари са по-опасни отколкото се смяташе досега и могат да причинят хронични заболявания. Това твърдят британски учени, позовавайки се на ново изследване, съобщиха британските медии. 

За целите на проучването изследователите създали механична процедура, с която се имитира употребата на електронна цигара, като използвали проби от белодробна тъкан на осем непушачи. 

Експертите установили, че течностите за електронни цигари намаляват способността на имунната система да "почиства" белите дробове и да предотвратява натрупване на вредни химикали. Също така изпаренията от тези устройства нарушават функцията на важни имунни клетки в белите дробове и увеличават риска от възпаление.

Въпреки разкритията, учените от Public Health England подчертават, че електронните цигари са по-безвредни от обикновените и препоръчват хората да пушат от тях. 

От университета в Бирмингам подчертават, че изследванията са направени на база лабораторни условия и отбелязват, че са необходими по-задълбочени изследвания, за да се установи какво би било дългосрочното въздействие върху здравето на хората, които пушат електронни цигари. 
Коментари: 0