Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура (снимки)

Камарата на архитектите в България раздаде първите си награди

Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура (снимки)

Училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов е големият победител в конкурса за първите Български архитектурни награди. Наградите бяха обявени снощи на гала вечер, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Бургаският тандем млади творци спечели с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална и кинозала и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на не-знанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание.


Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от световноизвестния британски архитект Йън Ричи, който бе председател на международното жури, и от председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Арх. Ричи изтъкна, че журито оценява не само красотата на архитектурното изкуство, а и социалния и културния му контекст. Състезанието е некомерсиално, участието в него е безплатно и няма категории на проектите, защото нашата цел е да поставим фокуса върху архитектурата като социално изкуство, каза арх. Игнатов. 

Право на участие имаха и нови сгради без ограничение в площ, обем и функция, и реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, и интериори и градски пространства. Проектът-победител е много малък, но с много хубаво послание, коментира председателят на Kамарата.

Арх. Милкова и дизайнерът Николов са започнали да работят заедно преди пет години. Свърза ни решението да създаваме етична и социална архитектура и да прекрачим границите към другите изкуства – музика и поезия, каза 31-годишната Галя. Голяма част от проектите им са със социална насоченост. Искрено вярваме, че архитектурата и дизайнът имат по-възвишена роля от чисто утилитарната и могат да дават решение на належащи обществени проблеми,  добави 30-годишният Недко. „Демократос“ е третият им проект за училището в Свети Влас. Проектът „5 стаи“  преобразва училищен склад  в многофункционално пространство с пет различни функции, в което децата канализират натрупаната енергия в междучасията по творчески начин.  Преди това младите творци са  трансформирали част от училищния двор в първото „училище на открито” в страната - „Out-of-school“, носещо послание за необходимостта от коренна промяна на морално остарялата образователна база.


Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното жури:   

Магазиа 1 на пристанище Бургас, на архитектите Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова. При реконструкцията на сградата са запазени паважът на повече 100 години и автентичните чугунени капители и нитовани ферми от началото на 20-век. Новото е създадено с уважение към мястото и в хармония с него.

Стара къща с бял бетон – преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора, дело на архитектите Вяра Желязкова, Георги Кътов и Росица Христова. Проектът продължава играта на времето с модерния за миналата епоха дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна – нова сграда в старата „Гръцката махала”, в която е търсено деликатното присъствие на съвременните детайли сред паметниците на културата. Проектът е на архитектите  Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев.

И Триъгълната кула на Сердика на архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов. Кулата е в сутерена на сграда в центъра на София и концепцията на проекта е да запази мистичното и автентичното и да ги подчертае с контрастите и светлината по стълбището и в залата.

В конкурса се състезаваха 41 проекта. 16 бяха селектирани за втория тур. Проектите бяха селектирани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световно имена в архитектурата. Членове на международното жури бяха сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).

Коментари: 0