Удължават пешеходната зона на бул. „Витоша“, трамваите остават

Свързват булеварда с Ларгото и градската градина

Удължават пешеходната зона на бул. „Витоша“, трамваите остават
6220 ~ 2 мин. четене

Столична община подготвя задание за удължаване на пешеходната зона от бул. „Витоша“ до бул. „Ал. Стамболийски“. До месец проектът ще бъде пуснат за обществено обсъждане, след което ще се търси проектант и финансиране, за да бъде реализиран евентуално догодина. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчет на работата си.

По този начин площад „ще се върне и липсващото парче от мозайката, което да свърже „Витоша“ с площад „Св. Неделя“, оттам да отидете към Ларгото или по ул. „Съборна“ да слезете към градската градина“, обясни Здравков, цитиран от Фокус.

Предвижда се трамваите ще останат в това пространство, спиране на движението пред Съдебната палата – от ул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Алабин“ и освобождаване на паркираните пред съда автомобили.

Главният архитект определя случващото се с високите сгради като „поредица от напрежение“. По думите му сградите трябва да вървят като комплект и естествено да се образува едно „сити“ на входа на София около метростанцията на Интер Експо Център. „Считам, че мястото на високите сгради трябва да бъде там, където има транспортни връзки. Там, където има удобни пракинги, изградена и възможна довеждаща инфраструктура – ток, вода, канал. Когато започнат да възникват тези сгради в градската среда, като едни "пирончета", трябва да дефинираме проблемите, които ни дават Закона за устройство и застрояване на Столична община, да ги премахнем, като възможни вратички“, коментира Здравков.

Главният архитект каза още, че са постъпили 61 проекта за конкурса за реконструкция на сградата на бившата топлоцентрала на НДК и превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Той уточни, че конкурсът ще бъде максимално обективен и никой от журито не знае кой зад кой проект се крие.

Подкрепи Economic.bg