Уганда обложи с данък ползването на социални мрежи

Президентът защити закона с пост в Туитър

Уганда обложи с данък ползването на социални мрежи

Президентът Мусевени

Снимка: Twitter профил

720 ~ 2 мин. четене
Президентът на Уганда Йовери Мусевени защити новия данък в страната върху употребата на социални мрежи, заявявайки, че угандийците използват такива платформи за "лъжи" и разхищават твърдата валута на нацията срещу такси за чуждестранни телекомуникационни компании.

През май парламентът на Уганда прие нови данъчни закони, които въведоха такса от 200 шилинга (0,05 долара) на ден за достъп до редица онлайн услуги, пише Ройтерс.

Платформите, които са идентифицирани от данъчната служба на страната за данъка, включват Facebook, Twitter, WhatsApp, Google Hangouts, YouTube, Skype, Yahoo Messenger и много други.

Данъкът, събиран от доставчиците на мобилни телефонни услуги от 1 юли, е равен на около 20 процента от сумата, която угандийските потребители плащат за своите планове за мобилни данни. Таксата за ползването на социални медии се добавя към месечните сметки на абонатите.

В свой пост в Twitter Мусевени описва социалните мрежи като "лукс за тези, които се наслаждават на себе си, или за злодеите" и допълва, че  "всички морални причини са в полза на този данък".

Потребителите на социални медии в Уганда, каза той, "безкрайно даряват пари на чуждестранни телефонни компании за разговори и дори лъжи."

Двете най-големи телекомуникационни компании в Уганда са собственост на MTN Group от Южна Африка и на Bharti Airtel в Индия, докато други малки играчи също са предимно чужди.

Данъкът се оказа изключително непопулярен сред потребителите на мобилни телефони в Уганда, които твърдят, че е несправедлив и задушава свободата на словото.

Тази седмица "Амнести интернешънъл" призова правителството да премахне данъка, който организацията нарече "опит за задушаване на несъгласието, прикрит като мярка за увеличаване на приходите".

На власт от 1986 г. насам, 73-годишният Мусевени е подложен на нарастваща критика от местни и международни правозащитни групи, които го обвиняват, че използва сили за сигурност, за да ограничи опозицията и други критици.

Миналата година парламентът, контролиран от управляващата партия, измени конституцията на страната и премахна 75-годишната възраст за кандидатите за президент. Опозицията твърди, че този ход ефективно изчиства пътя му да бъде президент за цял живот.

В миналото официални лица са изразявали гняв относно използването на социални медии за публикуване на съдържание, критично към правителството, и някои потребители на социални медии са изправени пред наказателни обвинения за подобни публикации.

Самият президент също има профил в Туитър.

В страната се надигна недоволство и срещу нов данък върху всички транзакции в Mobile Money, популярна платформа, която се използва широко в Уганда и в Източна Африка, за преводи на парични суми между физически лица и за плащане на стоки и услуги.

В изявлението си Мусевени казва, че е имало "неразбиране" и че таксата за ползване ще бъде 0,5% от стойността на сделките, а не 1%, както е било прието от парламента.
Подкрепи Economic.bg