Украинските работници предпочитат Западна Европа

Полша се оплаква, че евтината работна ръка изтича в посока богатите европейски държави и страда икономиката ѝ

Украинските работници предпочитат Западна Европа

Снимка: Pixabay

Стремежът на украинските работници от Полша да заминат на Западна Европа застрашава полската икономика. По изчисления на Съюза на предприемачите и работодателите страната може да загуби 1.6% от брутния вътрешен продукт заради тази тенденция, предава ТАСС.

Според прогнози на полски експерти, публикувани днес на сайта на организацията, изтичането на работна ръка може да обхване до половин милион души, а в същото време потокът на трудови мигранти от Украйна към Полша значително е намалял. Според Варшава причината е в безвизовия режим, въведен между Украйна и ЕС, както и в дейността на редица страни, най-вече Германия, която подготвя трудовия си пазар за работници от държави извън ЕС.

"Германското правителство иска да увеличи наплива на квалифицирана работна ръка и да я приспособи към нуждите на пазара на труда", посочва говорителката на съюза Катажина Немъйская.

По думите ѝ чрез бърза и проста процедура Берлин може да признава квалификация, получена извън ЕС, широко рекламира работата в Германия и предлага помощ при изучаването на немски език.

Според Съюза на предприемачите и работодателите подобна кампания ще привлече трудовите мигранти, живеещи в Полша. Експертите предлагат за да бъдат избегнати загуби за икономиката в Полша да бъде разработена по-ефективна миграционна политика, а за мигрантите от Украйна да бъдат опростени процедурите за получаване на разрешително за пребиваване, а впоследствие и гражданство.

По изчисления на националния съвет за населението до 2050 г. Полша трябва да приеме 5 милиона икономически мигранти, за да поддържа сегашния темп на икономическо развитие, се посочва в изявление на организацията.
Коментари: 0