Глобалното затопляне заплашва Големия бариерен риф

Повишаването на морската температура в резултат на глобалното затопляне е основната причина рифът да е сериозно увреден

Предупреждение от ЮНЕСКО:

Глобалното затопляне заплашва Големия бариерен риф

Снимка: Pixabay

404 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Големият бариерен риф трябва да бъде включен в списъка на обектите от световното наследство, които са в опасност заради вреди, причинени от изменението на климата. Това се посочва в официална позиция на ЮНЕСКО, цитирана от BBC. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура смята, че това трябва да стане на срещата следващия месец и насърчава Австралия да предприеме „ускорени действия“ срещу глобалното затопляне.

Правителство в Канбера обаче заяви, че „силно ще се противопостави“ на тази препоръка. Последният спор е част от продължаваща дискусия между ЮНЕСКО и Австралия за статута на рифа, който беше класиран като световно наследство през 1981 г.

Министърът на околната среда Сусан Лий заяви, че правителството е „зашеметено“ от последното съобщение и го нарече „отстъпление“ от предишни уверения от ООН, че стъпката няма да бъде предприета.

Изменението на климата е най-голямата заплаха за всички рифови екосистеми в света. Има 83 природни обекта от световното наследство, които са изправени пред заплахите от изменението на климата, така че не е честно Австралия да се откроява“, заяви Лей.

Повишаването на морската температура в резултат на глобалното затопляне, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, е основната причина рифът да е сериозно увреден, смятат учени. През последните 5 години рифът е претърпял и няколко избелвания. Това се случва, когато коралите преживяват периоди на необичайно високи летни температури на морската вода, което е унищожило част от рифа.

В доклада на ЮНЕСКО се казва, че въпреки усилията на австралийското правителство, ключовите цели за подобряване на качеството на водата в рифа не са били постигнати.

Австралия все още не желае да се ангажира с по-силни климатични действия и най-вероятно няма да постигне световната цел за нулеви емисии до 2050 г.

Страната, която е голям износител на въглища и газ, не е актуализирала своите климатични цели от 2015 г. Настоящата й цел за намаляване на емисиите е 26-28% спрямо нивата от 2005 г. до 2030 г.

Ако се спази препоръката, за първи път обект на природното наследство ще бъде включен в списъка на застрашените, най-вече поради въздействието от изменението на климата. Препоръката обаче може да засегне голямата туристическа дестинация, която създава хиляди работни места в Австралия.

Подкрепи Economic.bg