Унгария ще се оттегли от декларация на ООН за правата на имигрантите

Решението на страната идва още преди официалното приемане на документа

Унгария ще се оттегли от декларация на ООН за правата на имигрантите

Снимка: БТА

1292 ~ 1 мин. четене
Унгария ще напусне мигрантския пакт на ООН, каза унгарският външен министър Петер Сиярто. По думите му споразумението представлява заплаха за света.

„Този документ е изцяло срещу интересите в областта на сигурността на Унгария”, каза Сиярто, цитират от Reuters. Предстои договорът да бъде официално приет през декември, но Унгария няма да присъства на срещата в Мароко по приемането му.

През септември 2016 г. 193 страни членки на Общото събрание на ООН единодушно одобриха  необвързващото политическо становище, наречено Декларация от Ню Йорк за бежанците и мигрантите. Тази декларация обещава да се уважават правата на бежанците и мигрантите, да им се помага да се преселват и да им се осигурява достъп до образование и работа.

Унгария е една от най-антимигрантски настроените страни в Европа. Въпреки че тя една от държавите, с които Берлин постигна споразумение за бързо връщане на мигранти, опитващи да влязат в Германия, правителството на премиера Виктор Орбан има планове да въведе 25% данък за правозащитните организации, които подпомагат имиграцията към страната.
Подкрепи Economic.bg