Унгарският парламент разреши на Орбан да управлява еднолично

Без парламент, той ще управлява с укази за неопределен срок

Унгарският парламент разреши на Орбан да управлява еднолично

Снимка: БТА

4121 ~ 2 мин. четене
Унгарският парламент в понеделник подкрепи с мнозинство от две трети предложението на правителството министър-председателят Виктор Орбан да управлява с укази и то за неопределен срок, съобщава "Политико".
Докато новото законодателство е в сила, не могат да се провеждат избори и правителството на Орбан ще може да спре прилагането на определени закони.

Освен това хората, които оповестяват факти, които се разглеждат като неверни или изкривени, и които биха могли да пречат на защитата на обществеността или биха могли да алармират или раздразнят голям брой хора, сега са изправени пред наказание от няколко години затвор.

При гласуването 137 членове на парламента бяха "за", 53 - "против", а 9 се въздържаха. Новите правила могат да бъдат отменени само с ново гласуване с две трети от членовете на парламента и с подпис на президента.

Законодателството предизвика дълбока загриженост както сред групите за граждански права в Унгария, така и сред международните институции, като служители на Съвета на Европа, Организацията на обединените нации и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа публично изразиха опасения относно законопроекта. Законодателството предизвика критики и от членовете на Европейския парламент.

Критиците казват, че спешните мерки за справяне с коронавирусната криза трябва да бъдат временни и ограничени във времето, за да позволят проверки и баланс. Понастоящем Унгария е изправена пред процедура по член 7 съгласно Договора на ЕС, която се използва, когато дадена държава е с риск да наруши основните ценности на Блока.

„Гражданското общество, журналистите и международните и европейски организации ще трябва да засилят усилията си още повече в тази нова ситуация, за да гарантират, че потенциалът за тежки злоупотреби от правителствената политика ще бъде наблюдаван, документиран и на него ще се реагира“, заяви Марта Пардави, съпредседател на Унгарският Хелзински комитет, неправителствена организация по правата на човека.

"Вече е важно идеята, че изпълнителната власт не може да бъде неограничена, да бъде подсилена от действия", каза тя. "Не може да се позволи на кризата в здравеопазването да се превърне в конституционна криза."

Бившият италиански премиер Матео Ренци заяви, че ходът на Орбан е поредна провокация. "Мечтая за "Съединени щати на Европа "от години. Точно по тази причина имам право и задължение да кажа, че след това, което Орбан направи днес, ЕС трябва да действа и да го накара да промени виждането си. Или просто да изключите Унгария от Съюза", написа той в Twitter, макар че в договорите на ЕС няма механизъм за изгонване.

Помолен да отговори на притесненията на критиците, говорител на унгарското правителство каза - "ние вече отговорихме на тези критици" и насочи POLITICO към страницата в Twitter и блога на унгарския държавен секретар Золтан Ковач, който разкритикува "неверните твърдения за захранването на власт в Унгария".

„Подобни инсинуации са не само неправилни, но и клеветнически, и възпрепятстват усилията на правителството да забави разпространението на коронавируса“, добави Ковач.
Коментари: 0