Unilever се мести от Лондон в Ротердам

От компанията казват, че решението не е свързано с Brexit

Unilever се мести от Лондон в Ротердам
2432 ~ 2 мин. четене
Третата най-голяма компания в Обединеното кралство – Unilever, ще закрие централата си в Лондон и ще се премести в Ротердам, предава Reuters. Причината за радикалното решение, според ръководството, не се крие в предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, а заради опит да се опрости структурата и да се подобри управлението.

Компанията започна анализ на структурата си през 2017 г., когато пропадна придобиването от страна на американската Kraft Heinz. В момента Unilever има един вид дуално управление, като част от операциите са в Холандия. Този начин на управление е от девет десетилетия – откакто холандският производител на маргарин Unie и британският производител на сапун Lever Brothers се сляха през 1930 г.

Unilever заяви, че изборът да бъде сложен край на 88-годишната традиция в начина на управление не е свързан с Brexit, а е продиктувано от желанието да се опрости и подобри структурата на управление. Според официалната информация от компанията служителите в Обединеното кралство, които са около 7300 души, няма да бъдат засегнати от структурните промени, тъй като ще им бъде предложено да бъдат назначени на други места и позиции в Лондон, Амстердам и Ню Йорк.

„Не става дума за Brexit“, казва главният изпълнителен директор Пол Полман. „Unilever присъства в 190 страни по света. Повечето от тези държави не са в Европейския съюз“, добавя той.

Unilever беше принуден да преосмисли структурата си, след като се наложи да се пребори с едно от най-големите придобивания, виждани някога, когато през 2017 г. Kraft Heinz предложи 143 млрд. долара за Unilever. Тогава ръководството някак успя да отбие офертата, но главният изпълнителен директор Полман използва „инцидента“, за да поиска по-силни инструменти, с които британските компании да могат да се противопоставят на подобен тип поглъщания.

Някои анализатори посочват, че холандският закон за поглъщане защитава по-добре компаниите и се предполага, че ако централата на Unilever е в Холандия, ще може да се отблъснат по-лесно нежеланите кандидати.
Подкрепи Economic.bg