Уолстрийт е изправен пред проблем за 9 трлн. долара

Грешка в политиката на Фед може да доведе до риск за стабилността на пазара

Уолстрийт е изправен пред проблем за 9 трлн. долара

Снимка: Unsplash

4655 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Централните банки бяха супергероите при ранната фаза на пандемията, предприемайки драматични стъпки за спасяването на икономиката и финансовите пазари от разруха. Сега, когато възстановяването започва, те се превръщат в основен риск за инвеститорите, пише CNN в свой анализ.

Ситуацията в момента

Актуалните данни от Индекса за връщане към нормалното показват, че американската икономика се е възстановила на 90%. Но инвеститорите все повече се притесняват, че Федералният резерв, наблюдавайки такива обещаващи данни и нарастващата инфлация, ще направи пагубна грешка – като например да спре твърде рано подкрепата си, или да игнорира нарастващите проблеми, докато не стане прекалено късно.

В проучване на Deutsche Bank сред 620 професионалисти от пазара, публикувано тази седмица, 39% от анкетираните посочват "грешка в политиката на централната банка" като един от трите най-големи риска за стабилността на пазара, в сравнение с 21% през предходния месец.

Подобни страхове са отразени в проучването на глобалните мениджъри на фондове, публикувано от Bank of America миналата седмица. Риск номер две, зад инфлацията, е „изтънчен истерик“, отнасящ се до сценарий, при който централните банки намаляват покупките на облигации, увеличавайки доходността и пораждайки паника на пазарите.

Голяма картина

Инвеститорите станаха зависими от лесните пари на централните банки, като Фед, чието решение да намали лихвените проценти поти до нула и да изкупи стотици милиарди долари в облигации, подхранваше бързото възстановяване на пазара след първоначалния коронавирусен шок. Но такива политики също предоставиха на централните банки огромна власт да диктуват пазарните резултати.

Счетоводният баланс на Фед се е увеличил до 7.4 трлн. долара миналата година, най-високото ниво в историята, според нов доклад на Федералния резерв в Ню Йорк. До 2023 г. той може да нарасне до 9 трлн. долара, се посочва там. Това е почти колкото общия годишен БВП на Япония и Германия и означава, че политиците не могат да си позволят да сгрешат.

След дълго задържане централните банки се "събуждат" с риск от "последваща финансова катастрофа", написа Мохамед Ел-Ериан, съветник на Allianz и Gramercy, във вторник в издание за Financial Times. Но те са в трудна позиция, добави той.

Засега Фед продължава да задържа твърдо позицията си, че следи рисковете, но не възнамерява да предприема краткосрочни действия, дори когато цените се покачват. "Има причини, поради които трябва да наблюдаваме по-високите нива на цените", каза в понеделник президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостич. "Въпросът е колко трайни ще бъдат. В момента не виждам да бъдат трайни."

Европейската централна банка звучи малко по-предпазливо. Миналата седмица тя предупреди, че "докато икономиката все още разчита на политическа подкрепа за предотвратяване на по-голяма безработица, фалити и икономическо свиване, финансовите пазари показаха забележително изобилие".

Ел-Ериан смята, че инвеститорите "трябва да насърчават Фед, а не просто да се фокусират върху продължаващата радост от сърфирането на ликвидността". Но прекъсването на пристрастяването е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, дори когато потенциалът за негативни усложнения нараства.

Коментари: 0