Управляващите искат да дадат на прокуратурата 53 години да разследва приватизацията

Според председателя на правна комисия Данаил Кирилов целта е да се даде да се разгледат всички сделки на прехода

Управляващите искат да дадат на прокуратурата 53 години да разследва приватизацията
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Ще използваме като правна техника привързването към най-дългия съществуващ сега давностен срок, който е 35 години, с възможност за увеличение с една втора. Това са 53 години, което трябва да е достатъчно на органите да разследват всички приватизационни сделки на прехода. Това каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него корупцията в България се корени именно в процеса на приватизация, в който са участвали много хора до 1998 г.

„Борбата с корупцията не може да е само към лицата на високи постове в държавата. Тя има история и започва от това придобиване“, коментира Кирилов в ефира на БНТ.

Според него ГЕРБ са си взели поука от провала с опита да се премахне давността за престъпления, извършени от комунистическия режим. В предишния парламент ГЕРБ опита да премахне давността, но Конституционния съд отмени законопроекта.

„Това е една oт най сложните материи. Имахме опит да премахнем давността за престъпления на комунистическият режим. Тогава Конституционният съд го върна. Това е причина да направим един обоснован и точен анализ на необходимите промени в Наказателния кодекс, така че да изпълним всички изисквания на Съда, на европейското право и на конвенцията за защита на правата и лицата. Вече трети ден работим по тази задача“, каза Данаил Кирилов. Той добави, че работят по няколко варианта, обследват се престъпленията, които според тях са били извършени по приватизационни сделки.

„Ние политиците трябва да дадем време на разследващите и на съда да разгледат всички приватизационни сделки, без оглед на тяхното осъществяване във времето. Не претендираме, че сме съд. Искаме време за правосъдие“, каза Данаил Кирилов.

На въпрос от водещата защо е необходимо управляващите да се връщат 27 години назад и да се търсят вратички в законодателството, за да се разследват приватизационни сделки, при положение, че прокуратурата не разследва скорошни сделки като тази за „Булгартабак“, Данаилов отговори: „Ако говорите за по скорошните приватизационни сделки, проявяваме спокойствие, защото сме в рамките на действащия срок. Няма проблем да се повдигат обвинения, да се разследват и скорошни сделки“.
Коментари: 0