Уран и във водата на Велинград

Градът вече се захранва от друга помпена станция, а на хората от селата се препоръчва да не пият вода от чешмите си

Уран и във водата на Велинград

Снимка: Pixabay

И във водата във Велинград има завишени стойности на уран. Това сочат резултатите от взетите проби на питейната вода там, предаде БНР.

Между 1,5 и 2 пъти над нормата – толкова е количеството уран, открито в няколко водоизточника, които снабдяват града. Нормата е 0,03 милиграма на литър. Това съобщи д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик. Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.

Използването на проблемните водоизточници незабавно е спряно и курортният град се захранва от друга помпена станция. На хората от близките села се препоръчва да не пият вода от чешмите.

„Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория“, обясни д-р Атанасов пред Радио „Фокус“. Той добави, че получените сега резултати са от анализи, направени по заявка на самото водоснабдително дружество във Велинград в лаборатория, която е извън рамките на здравната система.

По-рано днес здравният министър д-р Илко Семерджиев увери, че няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай, където също бяха открити по-високи норми на уран в питейната вода. На днешния парламентарен контрол той докладва пред депутатите резултатите от проверките по скандала с намерен уран във водата в Хасково и Първомай.

Коментари: 0