Уволнете първо чуждестранните пилиоти, препоръчва Турция на авиокомпаниите

Анкара се намира под натиск и от страна на синдикатите, които настояват компаниите да наемат повече турски персонал

Уволнете първо чуждестранните пилиоти, препоръчва Турция на авиокомпаниите

Снимка: Pixabay

1240 ~ 2 мин. четене

Турция предлага местните авиокомпании да съкращават чуждестранни пилоти и кабинен персонал преди турските граждани. Базираната в Анкара Генерална дирекция за гражданска авиация е изпратила до 10 оператора, включително Turkish Airlines, запитване за тяхното мнение за плана за съкращение на чуждестранния екипаж първоначално, показва копие от писмото, видяно от Bloomberg.

Предложението идва  на фона на продължаващата тежка криза в авиационния сектор заради коронавирусната пандемия, заради която авиокомпаниите трябваше да съкратят хиляди работни места. Преди пандемията турските превозвачи наемаха голям брой чужденци, като делът им достигна 11%, се казва в писмото на турските власти.

Правителството освен това е поставено и под още един натиск – на синдикатите, които настояват компаниите да наемат повече турски персонал, след като пандемията тласна безработицата в страната до 13%.

„Ако се налага наемането на чуждестранен персонал трябва да бъде намалено и това на наши граждани, както и техните възнаграждения, да бъде запазено“, посочва в изявление от края на май синдикатът Hava-Sen, в кройто членуват 1500 души от авиационния сектор.

Според синдикалната организация държавата има „национален дълг“ да използва ресурсите си ефективно по време на икономическа криза, като „дискриминацията“ към турски граждани от страни в Европейския съюз трябва да даде сила на този тласък.

От публикуваното писмо става ясно, че властите искат да намалят пропорцията на чуждестранен персонал в авиационната индустрия, така че турските граждани да не са в неизгодна позиция. В него се казва също, че процесът трябва да бъде постепенен с „минимално въздействие върху настоящите операции“.

Сред компаниите, които са получили писмото на властите, са още Pegasus Airlines най-големият бюджетен турски превозвач, SunExpress – съвместното предприятие на Тurkish Airlines и Lufthansa, както и специалистът в карго полетите MNG Airlines.

Турските авиолинии не дадоха отговор на запитване на Bloomberg по повод писмото. Главният изпълнителен директор на Pegasus Мехмет Нане обаче заяви по телефона, че само около 100 от неговите 6000 души персонал са от чужбина.

Подкрепи Economic.bg