В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли

Около 90% от собствениците на откраднати коли не успяват да ги намерят

В България се крадат все по-скъпи и луксозни коли
2030 ~ 1 мин. четене
Все по-скъпи и луксозни коли задигат автоджамбазите в България. Те обикновено са автомобили от марките Mercedes, Audi, Porsche и BMW, става ясно от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 

Той обясни, че през миналата година крадените коли са по-малко в сравнение с 2016 г. Като цяло се отчита спад на кражбите на автомобили с 29%, а разкриваемостта на престъпленията се е увеличила от 9,8 на 13,6%. През 2017 г. са били откраднати общо 2023 коли, а през 2016 г. броят им е бил 2820. 

"Предназначението на откраднатата кола се определя спрямо ценовия диапазон. По-скъпите се преправят, сменя се номерът на рамата на двигателя им, пререгистрират се и се пускат отново на пазара у нас или в чужбина", обясни вътрешният министър.

По думите му най-много автомобили се крадат в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в най-посещаваните планински и морски курорти по време на активния туристически сезон. 

Радев добави още, че кражбите обикновено се осъществяват на най-оживените места. Полицията редовно проверява автоморги и незаконни депа за разкомплектоване на колите. 
Подкрепи Economic.bg