В детските градини ще приемат и 2-годишни деца

Това ще е възможно, ако има свободни места

В детските градини ще приемат и 2-годишни деца
3698 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска

И 2-годишните деца ще могат да посещават детските градини. Това е заложено в промените в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който ще влезе в сила от 1 август. За да стане реалност новото законодателство обаче, са необходими допълнителни промени в нормативната уредба, тъй като яслите са към здравното министерство, а градините са към просветното.

Условието за приема на 2-годишните малчугани ще бъде да има достатъчно свободни места в образователните детски заведения. Чрез мярката ще се реши проблемът с липса на ясли в малките кметства.

Големите общини няма да могат веднага да приложат законовата препоръка за целодневно обучение чак до 7 клас заради липсата на база, коментира Лилия Христова, председател на комисията на НСОРБ по образованието, младежта и спорта.

Местната власт иска в бюджета за образование през 2017 г. да бъде заложено увеличаване на единните разходни стандарти за градините с 10% и за училищата - със 7%. Тя настоява и за повишаване на добавката за хранене на децата в предучилищните групи и в началния училищен курс от 72 на 85 лв. Така ежедневно за закуска на дете ще се падат по 60 ст. Сега държавата дава 50 ст., но заради поскъпването на храните с тях е невъзможно да се осигурят качествени продукти, категорични са експертите.Подкрепи Economic.bg