В името на водката Русия пощади турските лимони

Годишният износ на Турция за Русия възлиза на около 6 млрд. долара

В името на водката Русия пощади турските лимони

Русия ще продължи да внася лимони от Турция, след като цитрусите не попаднаха в забранения списък от продукти, наложен от Москва след инцидента с руския самолет Су-24.

На 1 декември руското правителство одобри списък от продукти, забранени от 1 януари 2016 г. да бъдат внасяни от Турция в Русия. Сред тях са домати, краставици, карфиол и броколи, портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, сливи, ягоди и др. Сред забранените продукти обаче, не попаднаха лимоните.

Това съобщи координаторът на сдружението на Средиземноморските износители Бюлент Аймен. Той подчерта, че една от причините Москва да не се откаже от лимоните е фактът, че през зимата руснаците ги ползват особено интензивно с водката.

По данни на статистическия институт на Турция през 2013 г. вносът на лимони в Русия е бил на стойност 83 млн. долара, но поради икономическата криза там през 2014 г. е спаднал на 78 млн. долара. За 10-те месеца на тази година руснаците са изкупили от турците количества от киселия цитрус за 53,2 млн. долара. Целият внос на лимони от Турция за Русия е в размер на 38%.

Другата основна причина да се запази вносът им от Турция е фактът, че през дългите зимни месеци руските потребители ползват големи количества лимони заедно с водката“, коментира шефът на износителите. Бюлент Аймен припомни, че в продажбите на цитрусовите плодове на първо място са именно лимоните.

В ембарговия списък са включени продукти, загубата на които не е от решаващо значение за руския пазар. Те могат да бъдат заменени с внос от други страни, коментира руският министър на земеделието Александър Ткачев, цитиран от Ведомости.

В списъка не влизат продукти, на които делът на Турция преобладава в общия внос за Русия: смокини, лешници, подправки и съставки за хранително-вкусовата промишленост, маруля, потвърди в изявление руското Министерството на земеделието.

Годишният износ на Турция за Русия възлиза общо на 5 млрд. и 943 млн. долара, в това число продукти от селското стопанство и животновъдството, текстил, автомобили и части, машини и оборудване, химическа продукция, облекла и конфекция, пластмасови и каучукови изделия. Всичко това е в ембарговия списък на Москва.

През 2014 г. турски компании инвестираха в Русия 3,9 млрд. долара в 47 проекта, а над 30 маркови производства отвориха около 700 свои магазини в страната. За 10-те месеца на 2015 г. турски бизнесмени са купили 18 000 жилища в руската страна, а съответно руснаци в Турция са вложили пари в 1 750 вили и апартаменти, пише БГНЕС.

Коментари: 0