\"Ислямска държава\" пое отговорност за стрелбата в Калифорния

Барак Обама иска по-строг контрол над притежаването на оръжие

\

"Ислямска държава" обяви днес по своето радио, че поема отговорността за атаката в сряда над дом за хора с увреждания в Сан-Бернардино, Калифорния, при което двамата нападатели - семейни мъж и жена - застреляха 14 души и раниха 21, съобщи Ройтерс. Нападателите бяха застреляни при операцията по неутрализирането им.

В седмичното си обръщение по-рано днес президентът на САЩ Барак Обама призова американците да бъдат единни и обеща, че разследващите служби ще установят какво е мотивирало двойката стрелци, осъществили атаката в Сан Бернардино. „Ние сме силни. И ние ще устоим. И няма да бъдем тероризирани“, подчерта Обама, цитиран от БНР.

Президентът на САЩ допусна, че семейството нападатели е било под влияние на терористични мрежи. Вече бе съобщено за такива връзки на жената - Ташфин Малик. Според в. "Лос Анжелис Таймс" тя и мъжът й Саид Фарук са имали контакти с членове на терористичните групировки "Джебхат ан-Нусра" и "Аш-Шабаб".

Обама заяви: Напълно е възможно тези двама нападатели да са били радикализирани и да са участвали в терористични мрежи за извършване на атентати. И ако се окаже така, ще се открои още повече заплахата, върху която се фокусираме от години - насилнически и екстремистки идеологии да привличат за целите си обикновени хора.

Президентът отново повдигна въпроса за необходимостта Конгресът на САЩ да наложи по-строг контрол над притежаването на оръжие.

Припомняме, че 28-годишният Саид Фарук и 27-годишната Тешфин Малик в сряда нападнаха център за хора с ограничени възможности в Сан-Бернардино, Калифорния. При атаката загинаха 14 души, а 21 бяха ранени.

Коментари: 0