В Лондон протестираха срещу кмета Садик Хан

Недоволните го упрекват за високата престъпност

В Лондон протестираха срещу кмета Садик Хан

Снимка: БТА

700 ~ 1 мин. четене
Протестиращи, които искат да свалят кмета на Лондон Садик Хан, са пуснали над Площада на парламента в британската столица огромен балон, на който кметът е изобразен в жълти бикини, предаде Associated Press.

Малка група протестиращи са се били събрали, за да видят издигането на балона. Някои са носели тениски с надпис: „Да направим Лондон отново безопасен“. Според протестиращите Хан не е успял да намали уличната престъпност в британската столица. Акцията е замислена и като упрек към Хан затова, че преди време позволи на недоволни от посещението на американския президент във Великобритания да пуснат огромен балон, изобразяващ Доналд Тръмп като ядосано бебе.

За изработването на балона, осмиващ кмета, са били събрани над 58 хил. паунда (75 хил. долара). Организаторът на акцията Йъни Брюър заяви, че днешният протест е "реакция" на балона за Тръмп. "Мисля, че към лидера на свободния свят и най-големия съюзник на Обединеното кралство трябва да се прояви поне малко уважение", каза той.

Хан, първият кмет на Лондон мюсюлманин, нееднократно беше критикуван от Тръмп по отношение на сигурността и престъпността в британската столица.

Бикините са препратка към реклама за отслабване с млада жена по жълти бикини, която Хан забранил да бъде поставена в транспортната мрежа на града. Тогава той заяви, че рекламата е унизителна, но според негови опоненти забраната й е била посегателство срещу свободата на словото.
Подкрепи Economic.bg