Инфлацията в САЩ поведе златото нагоре

Споразумението между Саудитска Арабия и ОАЕ относно увеличаването на световните запаси на нефт потопи цената му

Инфлацията в САЩ поведе златото нагоре

Снимка: Unsplash

572 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

С минимални покачвания и загуби завърши вчерашният ден на американските фондови пазари. S&P 500 напредна с 0.12% след силно представяне на сектора за потребителски стоки и услуги, както и този за недвижими имоти, но енергийните компании в крайна сметка натежаха на широкоспектърния индекс. В обръщение пред Сената председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл отново загърби опасенията за инфлация и посочи минимизиране на процента безработни като приоритет пред пълното възобновяване на икономиката. Dow Jones се повиши с 0.13%, а пък NASDAQ намаля с 0.22%, въпреки новите рекорди от Microsoft и Apple, последните  от които заявиха планове за значително увеличаване в произведените бройки на  iPhone.

В Европа главните индекси бяха на червено, след като немският DAX отново се понижи с 0.1%, докато FTSE 100 загуби 0.47%.

Макар и запасите на лек суров петрол в Щатите да намаляха с най-голям брой от 3-ти май насам, цените на WTI поевтиняха с 3.07%, търгувайки се за 72.94 USD за барел. Причината бе достигнатият компромис между Саудитска Арабия и ОАЕ относно увеличаването на световните запаси на нефт.

Въпреки че фондовите пазари не реагираха толкова остро на обръщението на Пауъл, биковете сред златото разчетоха думите му като сигнал, че инфлация има и ще остане за известно време. В резултат жълтият метал напредна с нови 1.02%, установявайки се трайно над 1 810 USD – тройунция се търгува за 1 826 USD.

Акценти днес

Икономически данни – седмични молби за помощи при безработица в САЩ

Освен нивата на безработица във Великобритания сутринта и бизнес активността в Ню Йорк и Филаделфия следобеда, днес фокусът е върху статистиката за седмичните молби за помощи при безработица в Щатите.

Инструмент на фокус

Volkswagen – Дневна

Акциите на компанията не дават ясен знак, че са напуснали очевидния си низходящ тренд, започнал от март и характеризиращ се с ниски върхове и дъна. Подкрепа засега намираме около 200 EUR, нива, които засега не са пробити в низходяща посока, докато съпротива за момента се явява 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Трайно задържане на цени около и над 250 EUR биха били показателни за обръщане на тренда, но до тогава е много възможно да продължим да наблюдаваме подобни на графиката движения.

EUR/GBP – Дневна

От началото на май валутната двойка успява да формира все по-ниски върхове и дъна, затвърждавайки низходящият тренд. За да преобърне това движение, цената не само трябва да пробие ценовия тунел, който е образуван и видим на графиката, но и да преодолее 50-периодната експоненциална пълзяща средна, която е главната съпротива към този момент. Бавният Стохастик ни показва започването на пресичане на линиите си, което би окуражило купувачите, както и факта, че моментните стойности са изцяло в препродадена територия

Nat. Gas – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на природния газ продължава да се задържа на високи за сезона цени, като в момента наблюдаваме консолидация в стойностите. 3.75 USD се оказа локална съпротива за суровината, която не успя трайно да се задържи над тези нива, а и дори през последните 3 търговски сесии образува по-ниски върхове. Изправени сме и пред потенциалното пресичане на MACD линиите, което би сигнализирало за началото на низходящи движения, но все още нямаме ясно потвърждение за това. Едно такова би било и достигането на ЕМА 20 и нейния възможен пробив надолу, но фундаментното търсене и предлагане на суровината също би ни дало идея за посоката на цената.

France 40 – 4-часова

Индексът на най-големите 40 френски компании започна низходящ тренд, след като в началото на юни достигна най-високата си точка от 21 години насам. Този тренд се задълбочи през последните няколко седмици, преминавайки под 50 ЕМА, която за известно време крепеше нивата на що-годе постоянно равнище., както и се явяваше като подкрепа по пътя към рекордните стойности. Цената отново мина над пълзящата средна, но според RSI индикатора прекупените нива не са далеч, така че е възможна известна консолидация, но и потенциал за задълбочаването на низходящите движения.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg