В опасност ли е българският бизнес на Острова след Brexit?

Лондон ще създаде много бюрократични пречки на източноевропейците, опасяват се работодатели

В опасност ли е българският бизнес на Острова след Brexit?

Макар и въпросите кога и дали Великобритания ще напусне ЕС, да продължават да нямат отговор, напрежението в страната се покачва с всеки изминал ден.

На фона на зачестилите ксенофобски прояви спрямо чужденци на Острова и предстоящите рокади в британската политика, българин с бизнес в страната се страхува, че може да се наложи да прекрати дейността си там, съобщава БНТ. 

Той призовава българското правителство да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че както българите на Острова, така и британците у нас, няма да се окажат принудени да напуснат или пък без право да работят.

„Има сериозно разделение в страната, поляризиране на общественото мнение. Повечето бизнеси, както нашия, ще се опитат да оценят обстановката и да се подготвят за евентуални негативни резултати в последствие“, посочва Илко Цанев, който притежава фирма във Великобритания.

Преди малко повече от 6 години той избира Обединеното кралство за място, където да развива бизнес. Около 90% от служителите му са от Източна Европа – предимно българи и румънци.

Страхува се, че ако източноевропейците имат по-труден достъп до трудовия пазар на Острова, няма да има желаещи сред местните, които да работят при него. Причината – работниците от България и Румъния масово са със статут на самонаети, а британците не са склонни да работят по този начин.

„Ще трябва да намалим развитието, докато не сме сигурни какво ще се случи. И да започнем процес, в който да търсим евентуално подмяна, ако получим забрана за работа или някакви ограничения за българи и румънци.

Това обаче ще доведе незабавно до повишаване на таксите, на цените, които трябва да обявим на нашите клиенти, което съм убеден, че важи за много бизнеси в страната. Притеснявам се, че ще въведат всякакви административни пречки, много преди да излязат от ЕС“, споделя Цанев.

Повече от 4 млн. британци пожелаха втори референдум за членството, но бизнесменът не вярва, че ще има такъв, нито, че има вероятност Лондон да се откаже от излизането.

„Уважаваме решението на британския народ, но се чувстваме малко нежелани и на мен ми е много трудно да обясня на децата си какво точно се случва в момента.

Да не говорим, че в момента водещата личност за нов премиер е Тереза Мей, която принципно има твърда позиция спрямо имиграцията и не очаквам нищо хубаво да се случи с имигрантите от България и Румъния тук“, добавя той. 

Коментари: 0