В САЩ стартира първо съдебно дело срещу Facebook за Cambridge Analytica

Компанията вече се сблъска с множество разследвания по в различни държави

В САЩ стартира първо съдебно дело срещу Facebook за Cambridge Analytica

Снимка: БТА

Главният прокурор на Вашингтон е повдигнал официално обвинение срещу Facebook, предприемайки първия ход с такава тежест и значимост от страна на САЩ във връзка с роялата на компанията в скандала с Cambridge Analytica. 

През март стана ясно, че данните на 87 млн. потребители на социалната мрежа са били неправомерно използвани от британската фирма за лобистки цели в политически кампании, включително в тази на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г., а по всяка вероятност и в тази за Brexit същата година. 

Главният прокурор на Окръг Колумбия Карл Райсин е завел делото в сряда, съобщава Washington Post, цитиран от BBC. Гигантът е обвинен в продажба на едро на лични данни на десетки милиони потребители. 

Този ход е поредното регулаторно разследване срещу социалната мрежа тази година. През 2018 г. проблемите на компанията с неприкосновеността на личния живот и киберсигурността я превърнаха в трън в очите на обществото и властите.  

По повод вашингтонското разследване говорител на Facebook коментира, че в компанията вече преглежда жалбата и очаква дискусиите по казуса. 

Освен заведеното срещу нея дело, Facebook се проучва и от Комисията по ценни книжа и борси, Федералната търговска комисии и Министерство на правосъдието. 

В Обединеното кралство на компанията бе наложена глоба от 500 000 паунда заради скандала с Cambridge Analytica. Финансовата санкция е максимално допустимата, която британският регулатор имаше право да наложи. 

По-големи проблеми компанията може да си навлече в Ирландия, където местният орган обяви, че стартира разследване срещу Facebook за неспазване на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Ако такива бъдат установени, глобата може да достигне над милиард долара. Съмненията са свързани с един от последните гафове на социалната мрежа, свързан с неправомерния достъп на приложения и сайтове до частните снимки на 6.8 млн. потребители. 
Коментари: 0