САЩ започват разследване срещу Uber

Правосъдното министерство обвини компанията в неправомерното използване на софтуер

САЩ започват разследване срещу Uber
700 ~ 1 мин. четене
Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване срещу Uber във връзка с използването на нелегален софтуер, позволяващ да се заобикалят забраните за работа на компанията в други страни, предаде Reuters, позовавайки се на вътрешни източници.

Малко след като през март New York Times писа, че софтуерът е бил използван, за да предотвратява измами и да предпазва шофьорите, това създаде негативно мнение сред обществото и компанията заяви, че ще забрани използването на програмата. 

Тогава Uber призна, че софтуерът, известен като Greyball, е помогнал да се идентифицират и заобикалят правителствените служители на места, където услугата все още не е одобрена, като Портланд, Орегон. 

В блога на компанията бе обяснено, че приложението помага на потребителите да виждат различна версия на стандартното приложение. От Uber уточниха, че Greyball скрива истинското местоположение на автомобилите при определени обстоятелства. Става дума за случаи на опасност от физическа заплаха или пък се тестват нови функции. 

Наказателното разследване може да се окаже сериозен проблем за компанията, която вече се бори с редица бизнес и правни проблеми. 

За момента и Uber, и правосъдното министерство отказват да коментират темата. Според писмо от адвокатите на компанията, изпратено до съда, софтуерът е бил използван „извънредно пестеливо“ в този град преди услугата да бъде одобрена през 2015 г. Според източници, разследването все още е в начален стадий. 
Подкрепи Economic.bg